Un reportatge sobre l’espai comunicatiu catalanoparlant guanya el Premi de Periodisme Alberta Giménez

per NLV

Cultura

Un reportatge sobre l’espai comunicatiu catalanoparlant guanya el Premi de Periodisme Alberta Giménez
Un reportatge sobre l’espai comunicatiu catalanoparlant guanya el Premi de Periodisme Alberta Giménez

«Una llengua sense senyal» és obra de l’estudiant de l’UJI Sergi Moyano i el protagonitzen Mònica Terribas, Susanna Lliberós i Rafel Gallego

El reportatge titulat Una llengua sense senyal, que aborda el tema de la reciprocitat dels mitjans en llengua catalana, ha guanyat el segon guardó en el XI Premi de Periodisme Alberta Giménez que atorguen el Centre d’Ensenyament Superior Alberta Giménez (CESAG), Endesa i Bankia. L’audiovisual és obra del carcaixentí Sergi Moyano Hurtado, estudiant de segon curs de Periodisme de la Universitat Jaume I de Castelló.

L’obra de Moyano està protagonitzada per alguns dels rostres més coneguts dels mitjans de comunicació públics de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. En l’audiovisual, participen els periodistes Susanna Lliberós, Rafel Gallego i Mònica Terribas. Les tres veus de la ràdio en català analitzen els motius pels quals no s’ha efectuat la reciprocitat dels mitjans de l’espai comunicatiu catalanoparlant. Una qüestió que amaga un rerefons polític no resolt i que obstaculitza la relació entre territoris que comparteixen llengua i cultura.

«El centralisme ho impregna tot. Hi ha gent que té tendència a pensar que un mitjà de comunicació públic és una despesa accessòria, inútil i innecessària», assegura Rafel Gallego, presentador del magazín matinal de la ràdio d’IB3. Fins fa uns dies, presentadora d‘El matí de Catalunya Ràdio, Mònica Terribas va més enllà. Per a la periodista, el problema de fons rau en l’estructura mediàtica d’Espanya: «L’univers cultural i mediàtic centralitzat i centralitzador de l’Estat no genera empatia entre territoris que genuïnament mantenen idiosincràsies, cultures i identitats diferents».

La presentadora d’À Punt Ràdio Susanna Lliberós reconeix que la reciprocitat d’À Punt, TV3 i IB3 és «sinònim de llengua, identitat, país, de teixir complicitats amb altres territoris catalanoparlants i potser això a determinat col·lectiu li faça por». Per la seua banda, Terribas explica que, pel que fa a la nostra llengua compartida, encara pesa molt la política, i confessa: «Mai he entès aquestes reticències, perquè mai he entès l’empobriment de la cultura per raó política». Lliberós, postil·la: «Políticament, s’han fet coses molt errònies en eixe sentit, s’han confòs termes».

Sergi Moyano

Una llengua sense senyal

Sergi Moyano col·labora en diversos mitjans de comunicació, entre els quals destaquen Levante-EMV, eldiario.es i À Punt. En 2017 va realitzar el documental Carcaixent en temps de guerra, un audiovisual històric que va reunir testimonis directes de la Guerra Civil i veus expertes. Recentment, ha estat premiat en els 20ns Premis Ràdio Associació de Catalunya pel programa Notes de llibertat, sobre música i drets humans, que coordina i presenta en l’emissora universitària de l’UJI.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací