Una guia dels ocells comuns del Paratge Natural Municipal de Sant Pasqual-Torretes

per Publicacions de la Universitat d'Alacant

Cultura

Exemplar de capellanet, ferreret de cresta o mallerenga emplomallada ('Lophophanes cristatus').
Exemplar de capellanet, ferreret de cresta o mallerenga emplomallada ('Lophophanes cristatus').

Els ocells constitueixen, sens dubte, un dels grups d'animals més pròxims a l'ésser humà i, per tant, de més fàcil observació. Si alguna espècie tendeix a ocultar-se de la vista dels seus possibles depredadors –i això inclou els humans–, el seu cant o els seus reclams ens facilitaran la possibilitat de detectar-la i, per poc que aprenguem a reconéixer els seus sons, també d’identificar-la. Aquestes característiques, juntament amb la varietat de colors i comportaments, han determinat que els ocells siguen un grup que atrau l'atenció de milers d'observadors de totes les edats a tot el món. Per tant, és indiscutible la seua utilitat en educació ambiental. Despertant l'interés pels ocells es pot estimular un interés més ampli per tot el món natural.

Els ocells més accessibles per a qualsevol persona són, òbviament, els de l'entorn on viu, siga aquest urbà o rural; per tant, publicacions que ajuden a conéixer els ocells més pròxims són fonamentals per a aprendre a valorar el medi ambient. En aquest marc s'enquadra aquesta guia dels ocells comuns (i no tan comuns, ja que en menciona també alguns que són rareses) d'un entorn singular com és el Paratge Natural Municipal de Sant Pasqual i l'Estació Biològica de Torretes. La gestió a favor de la biodiversitat del paratge i de l'antiga finca de Torretes, transformada avui dia en un atractiu jardí botànic, ha creat un ambient favorable no sols per als ocells, sinó per a la fauna i flora en general.

Aquest llibre es dedica, així, a descriure, amb profusió d'il·lustracions fotogràfiques, els ocells que podrà observar un visitant d'aquest paratge situat en la solana de la serra del Menejador. Les zones de contacte entre el bosc i terrenys oberts o cultius són especialment riques en espècies d'ocells, ja que hi podrem observar tant espècies forestals com altres característiques dels camps, per la qual cosa aquest llibre serà útil perquè el neòfit comence a aprendre a diferenciar les nombroses espècies d'ocells que poden estar presents en la zona en algun moment de l'any.

Coberta del llibre

Els ocells es caracteritzen per la mobilitat que els proporciona la capacitat de volar. D'ací el fenomen de les migracions i el fet que les espècies que podem observar en un determinat lloc canvien amb les estacions. Per a facilitar la comprensió d'aquesta dinàmica, cada espècie il·lustrada posseeix un codi de color que permetrà al lector saber d'una ullada si tindrà possibilitats d'observar una determinada espècie en la data de la seua visita. En aquest mateix sentit, el llibre inclou una breu secció explicant el fenomen de la migració dels ocells i un dels mètodes més clàssics utilitzats per al seu estudi i el mostreig de poblacions d'ocells en general, com és l'anellament científic. Ara bé, cal destacar que l'anellament és una tècnica científica molt especialitzada que només pot ser utilitzada per experts després d'un llarg període formatiu. La captura d'un ocell o qualsevol altre animal sempre suposa algun risc; per això no s’ha de fer de manera indiscriminada i només l’ha de portar a terme personal tècnicament preparat. Igualment, les tècniques de captura presentades breument en el llibre mai han de ser utilitzades sense una finalitat científica.

Qualsevol sector del territori no és independent del seu entorn, i òbviament tampoc el paratge al qual es dedica aquest llibre. Per tant, és un encert que incloga la recomanació d'un recorregut per l'entorn, fora de l'àrea d'estudi principal, on es podran observar altres espècies que complementen la llista del Paratge Natural Municipal de Sant Pasqual i l'Estació Biològica de Torretes.

En resum, aquest llibre és una ajuda per a iniciar-se en l'observació d'ocells a l'entorn d'Ibi, que pot contribuir perquè interessats en la natura o principiants en l'ornitologia prenguen consciencia de l'àmplia varietat d'ocells que es poden observar en les serres i valls de la comarca de l’Alcoià  en qualsevol època de l'any.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací