El col·lectiu l'Escamot inicia una campanya de conscienciació i denúncia sobre les conseqüències socials de les cases d'apostes

per Col·lectiu l'Escamot

Societat

Tot i que un acord entre PSOE i Podemos prometia una regulació severa de la publicitat dels jocs d'atzar, finalment la mesura es va quedar a mitges degut a la pressió del poderós negoci del futbol i les cadenes de ràdio i televisió més importants del país
Tot i que un acord entre PSOE i Podemos prometia una regulació severa de la publicitat dels jocs d'atzar, finalment la mesura es va quedar a mitges degut a la pressió del poderós negoci del futbol i les cadenes de ràdio i televisió més importants del país

Des de fa uns anys, als nostres pobles i barris ha aparegut un tipus de locals que han passat a ser part de la imatge habitual dels carrers. Es tracta d'espais dirigits al negoci dels jocs d'atzar i les apostes esportives, la presència dels quals ha augmentat un 140% des de 2014. A Carcaixent, fins fa pocs anys no hi havia cap i actualment n'hi ha dos, tots dos al mateix barri.

Les apostes entren als carrers, però també ho fan a les cases a través del joc en línia. Mai havia sigut tan fàcil i còmode apostar. Si aquests negocis continuen prosperant, és perquè més i més gent és usuària dels seus serveis. Tothom coneguem algú que acudeix regularment a aquests establiments o que aposta en línia de manera habitual. Però la realitat és que aquests negocis tenen conseqüències negatives per als barris i les persones que els habiten. El que comença sent un joc prompte deixa de ser-ho. Les cases d'apostes, els jocs d'atzar i les empreses que estan darrere provoquen i fan negoci amb la ludopatia. Una patologia que consisteix en l'alteració progressiva del comportament pel qual l'individu experimenta la necessitat de jugar, per damunt de qualsevol problema que això puga suposar per a ell o ella i per als seus i les seues. Aquesta malaltia pot afectar greument l'economia dels ludòpates i les seues famílies, arribant en molts casos a la ruïna o fins i tot a comportaments delictius.


El problema s'agreuja quan es posa el focus en el seu vessant de classe, ja que la majoria de les cases d'apostes se situen als barris més pobres, on els espais d'oci escassegen i els jocs d'atzar es tornen més atractius, sobretot per als més joves. Encara que la llei ho prohibeix, la realitat és que una àmplia part dels jugadors són menors d'edat. Segons la federació Espanyola de Jugadors d'Atzar Rehabilitats (FEJAR), 4 de cada 10 ludòpates s'enganxen abans de complir els divuit anys. Usuaris que es veuen atrets per una publicitat que trobem per tot arreu (a la televisió, a la xarxa, als cartells al carrer o a les samarretes esportives dels teus equips preferits) i que acaben atrapats per una sèrie d'estratègies de màrqueting que busquen que el jugador estiga el temps més gran possible al local, com els abonaments de benvinguda, els premis o la mateixa distribució dels espais, dissenyats perquè el jugador se senta còmode i perda la noció del temps.

Però, qui està darrere d'aquests negocis? Grans empreses digitals com Sportium, Bet365 o BetFair, les quals han experimentat un creixement exponencial als últims anys gràcies al joc en línia. Però no són les úniques que formen part del sector. Abans d'elles ja existien establiments físics dedicats al mateix com els casinos, bingos, maquines B o les cases d'apostes. Empreses que segueixen una lògica capitalista d'acumulació de riquesa, objectiu que persegueixen a costa del que siga i de qui siga. I amb una llibertat i impunitat sorprenents.


Tot i que un acord entre PSOE i Podemos prometia en desembre de 2019 una regulació severa de la publicitat dels jocs d'atzar, finalment la mesura es va quedar a mitges degut a la pressió del poderós negoci del futbol i les cadenes de ràdio i televisió més importants del país. En juny de 2020 la Generalitat Valenciana publicà la Llei 1/2020 de regulació del joc i de prevenció de la ludopatia. Una llei que, malgrat ser pionera, és insuficient, ja que els efectes que puga tindre en la societat valenciana començaran a veure's en uns anys i no amb la immediatesa necessària. A més, la llei està de nou sota la pressió d'interessos econòmics d'empreses poderoses que reclamen la seua nul·litat.

Des de l'Escamot assenyalem les cases d'apostes com empreses que fomenten la ludopatia i provoquen l'empobriment dels nostres barris. Som la mateixa gent del poble qui eixim malparada per culpa dels problemes econòmics, psicopatològics, familiars i legals als quals els jocs d'atzar ens porten. Un negoci que ven somnis de riquesa impossibles a una classe treballadora cansada i ofegada pels problemes econòmics. A més, al nostre col·lectiu considerem que les regulacions exercides mitjançant les lleis, per part dels governs actuals, són escasses i ineficaces. Per això optem per la directa prohibició de les cases d'apostes. Mentre aquests establiments seguisquen entre nosaltres, des de l'Escamot intentarem que tota la gent estiga informada del funcionament d'aquest negoci, qui està darrere i quines conseqüències té. És per això que els carrers de Carcaixent han despertat hui amb cartells, pamflets i adhesius que formen part d'una campanya d'informació, denúncia i conscienciació que des del nostre col·lectiu hem dut endavant. Perquè mai més puguen jugar amb tu ni amb la teua gent.

Fora les cases d'apostes dels nostres barris!

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací