De l'Infern a la Glòria

per Pedro Domínguez Gento

Societat

| DIARI LA VEU

Fa un parell de setmanes hi hagué un vertader infern, amb incendis ferotges que devoraren vegetació, fauna i fins i tot persones, a Austràlia[1]. I aquesta setmana hem tingut ací la Glòria, una tempesta com poques voltes havíem vist a Espanya.

Ambdós fenòmens són conseqüència o agreujament de l'emergència climàtica, que està afectant-nos cada volta més perquè, com bé ho explica la Termodinàmica (nivell batxillerat), més temperatura implica més energia i per tant fenòmens més extremats, com els que estem patint els darrers anys.

I no, açò no es resoldrà amb més infraestructures o noves i futuristes tecnologies. Ni tampoc ens acostumarem/adaptarem, com alegrement diuen alguns locutors, polítics, empresaris i ciutadans, perquè si no canviem cada any tindrem més problemes i més greus. Si seguim devorant i enverinant la Biosfera no podem esperar una altra cosa que el desastre climàtic, i qui s'adapta a això?

Si volem evitar-ho, no tenim més alternativa que abandonar l’actual model socioeconòmic i anar cap a un altre que siga sostenible, ecològic. Resulta senzill, la causa de l’emergència és aquesta societat, per tant hem de canviar-la d'arrel, un fet complicat per la inèrcia històrica, pels interessos creats...

La qüestió és que el canvi climàtic accelera a ulls vista i ens colpeja a tots, especialment als més febles i desposseïts. Recordem, per exemple, l'onada de calor del 2003 que va originar unes 13.000 morts a Espanya[2], moltes de les quals eren ancians que no tenien climatització en els seus habitatges per suavitzar tanta calor. O la contaminació urbana, responsable de bona part dels gasos d'efecte hivernacle, que empitjora la qualitat de vida de majors, xiquets, malalts i altres, provocant unes 30.000 morts prematures cada any, 20 vegades més que els accidents de trànsit[3].

Sabem perfectament quines són les causes de l'escalfament climàtic i coneixem bé les solucions, però després de 40 anys de reunions internacionals encara no s'apliquen. La 1ª Conferència Mundial sobre el Clima es va celebrar en 1979 a Ginebra i després han hagut 25 COP (Conferències de les Parts) organitzades per l'ONU al més alt nivell. La gràfica del CO2, el principal gas d'efecte hivernacle, mostra clarament de què han servit tantíssimes reunions i «solucions» tan volgudes per les grans companyies com el mercat de drets d'emissions…


Els gasos d'efecte hivernacle no han cessat d'augmentar, de manera que hem superat ja les 415 ppm de CO2 en l'atmosfera[4] i la temperatura mitjana ha pujat 1,1ºC. De manera que cada vegada estem pitjor, amb més onades de calor, sequeres, megaincendis, pluges torrencials, inundacions, plagues, vents huracanats, etc., i hem desembocat en l'emergència climàtica, amb el terrible risc que la fusió dels gels de Groenlàndia, de l'Àrtic, de la tundra i d'altres provoque una retroalimentació que dispare les temperatures de forma irreversible.

També sabem que les reunions internacionals, malgrat els grandiloqüents discursos oficials, no han arribat a acords efectius perquè els governs són directament còmplices o no s'atreveixen a enfrontar-se als interessos avars, antiecológicos, curtterministes i insostenibles de les grans petrolieres, carboneres, gasistes, automobilístiques, elèctriques, etc., que recapten bilions de dòlars cada any (més que molts governs), financen lobbys negacionistes (que tornen a agafar força amb l'auge de l'extrema dreta) i manipulen i enganyen a l'opinió pública amb la seua omnipresent publicitat.

I quan les grans empreses i els governs no reaccionen davant una emergència tan urgent com aquesta, que ens afecta a tots i cada vegada més greument, els ciutadans tenim l'obligació i la necessitat de mobilitzar-nos, perquè ens estem jugant el present i el futur de nosaltres i dels nostres fills, nets... De fet, els últims informes científics calculen que només disposem fins al 2030 per evitar sobrepassar els 1’5ºC, reduint les emissions de CO2 un 7'8% cada any[5]...

A la gent la poden enganyar però a la Naturalesa i als equilibris ecològics no i si seguim emetent més CO2, les temperatures seguiran pujant acceleradament, com pronostiquen els estudis de l'IPCC[6]. Diguen el que diguen els polítics, els negacionistes i tota la publicitat de grans empreses com Endesa, l'elèctrica que més CO2 emet a Espanya i que sense cap vergonya es va anunciar en la COP25 com a “exemple de lluita contra el canvi climàtic”.

Així doncs, considerant els sectors que més CO2 emeten, les solucions que hem d'aplicar es resumeixen en aquest Decàleg:

1. Viatjar menys, evitar avió, creuers i AVE, utilitzar l'automòbil només quan siga imprescindible i compartit si és possible, procurar anar a peu, amb bici o amb tren, perquè el transport motoritzat és el principal emissor de CO2 i causa infinitat de problemes.

2. Consumir només el necessari, preferint productes ecològics i de proximitat, per a reduir el transport, fomentar l'economia local i no esgotar la Terra. Tenir un sol habitatge.

3. Estalviar energia. Aprofitar llum i clima natural. Climatització suau: 27ºC a l'estiu i 20ºC a l'hivern. Electrodomèstics A++. Aigua tèbia, dutxa ràpida. Assecar roba al sol.

4. Instal·lar plaques solars al sostre o terrassa per calfar aigua i generar electricitat, perquè són ecològiques i més barates ja que l'electricitat convencional. O contractar l'electricitat a una cooperativa 100% d'energies renovables.

5. Aplicar les 4R. Rebutjar els productes d'usar i tirar, cercar-los duradors i reparar-los quan s'avarien, reutilitzar-los i reciclar-los quan ja no servisquen. Separar a casa els residus. Fomentar l'economia circular per anar cap al residu 0.

6. Cuidar els ecosistemes i plantar arbres autòctons en les àrees desforestades perquè absorbeixen el CO2 i milloren l'entorn. Cuidar arbres en la ciutat i posar plantes en les terrasses.

7. Consumir el menys possible productes d'origen animal, pel sofriment dels animals i pel seu gran impacte ambiental.

8. Tindre un/a sol/a fill/a per evitar la superpoblació i l'impacte humà cada vegada més insostenible sobre els recursos i la Biosfera.

9. Educar per respectar les persones i l'entorn a xicotets, joves i tots/as els altres. Donar exemple.

10. Defensar la Natura i donar suport als grups ecologistes, perquè la nostra salut, economia i futur depenen totalment d'ella.

Són solucions que ens beneficien a tots i que a més de resoldre l'escalfament global milloraran notablement la nostra salut i qualitat de vida, perquè en la mesura que netegen l'aire, l'aigua i els aliments milloraran també la nostra salut i qualitat de vida. I crearan milers de llocs de treball, ajudant a resoldre el drama de l'atur.

En definitiva, cal seguir reivindicant els canvis necessaris als governs i les empreses, però la Transició Ecològica és cosa de tots i no podem esperar més que ho solucionen els de dalt, cada persona ha de canviar ja actuant segons les seues possibilitats i responsabilitats. Com diuen els Joves pel Clima, no hi ha planeta B i sense un planeta sa i viu no hi ha treball, ni pensions, ni igualtat, ni futur...

 

[1]On, per cert, governa un negacionista que seguix potenciant el sector del carbó i preferix gastar milers de milions de dòlars a comprar avions de guerra en volta de hidroavions...

[2]https://www.20minutos.es/noticia/68633/0/calor/muertes/Espana/    En aquell 2003, el govern insistia que Espanya anava bé i no passava res...

[3]https://elpais.com/politica/2016/11/23/actualidad/1479905871_541192.html

[4]La concentración normal antes de la Revolución Industrial era de 280 ppm...

[5]https://www.atlantico.net/articulo/sociedad/onu-apuesta-reducir-emisiones-co2-76-anual/20191127011342741574.html

[6]Panel Intergubernamental del Cambio Climático   www.ipcc.ch/spanish/