Roders de llegenda: el Frare de Vilallonga

per Manel Arcos

Cultura

Foto de Joaquim Antoni Cendra de Montserrat conservada en el panteó que té la família Cendra al cementeri de Pego
Foto de Joaquim Antoni Cendra de Montserrat conservada en el panteó que té la família Cendra al cementeri de Pego

Un dels malnoms que més abunden en el món del bandolerisme valencià del segle XIX és el del Frare. Fins a catorze en tinc registrats en la base de dades que he anat elaborant i ampliant des de l’any 2004. Un d’ells és el Frare de Vilallonga. Baptista Perelló Mascarell, més conegut com el Frare, va ser batejat el 30 de juliol de 1798 a l’església de Sants Reis de la dita localitat saforenca. Era fill dels vilallonguers Francesc Perelló Tarrassó i Rosa Mascarell Escrivà; i net, per línia paterna, del gandià Josep Perelló i la vilallonguera Maria Tarrassó i, per línia materna, dels vilallonguers Josep Mascarell i Margarida Escrivà.

Obrint un fil de context històric, cal dir que el nom del Frare va eixir a la llum pública en el tram final de la Dècada Ominosa (1823-1833), període comprés entre la recuperació del poder absolut per Ferran VII i la seua mort. Corria el mes de novembre de 1831 i feia més de vuit anys que s’havia fundat el Cos de Voluntaris Reialistes, organització de milícies armades creada en defensa de Ferran VII i caracteritzada per mamprendre una brutal i contundent campanya repressiva contra els liberals. El dia 10 d’aquell mes, precisament, la futura Isabel II havia complit els seus primers tretze mesos de vida. Aleshores, el vilallonguer Baptista Perelló Mascarell tenia trenta-tres anys. Maria Isabel Lluïsa de Borbó i Borbó-Dues Sicílies va nàixer el 10 d’octubre de 1830, fruit del matrimoni entre Ferran VII i Maria Cristina de les Dues Sicílies, llavors reis d’Espanya. El Desitjat, també anomenat El Rey Felón per les seues deslleialtats i traïcions i pels seus actes de corrupció, s’havia casat amb la seua neboda al desembre de 1829, després d’enviudar de la tercera esposa al maig del mateix any. Al març de 1830, el monarca, sabedor que la seua quarta muller estava embarassada, promulgava la Pragmàtica Sanció de 30 de setembre de 1789 la qual, aprovada per les Corts de Carles IV i no publicada mai, establia els usos tradicionals que donaven accés al tron a les dones. Fins a març de 1830, la legalitat dinàstica de la monarquia espanyola es va regir per la llei sàlica, legislació originària dels francs salis. La disposició, vigent també en la Corona d’Aragó, va ser implantada en la corona espanyola per Felip V el 10 de maig de 1713 (Nou Reglament per a la Successió) i excloïa del tron les dones de les famílies reials i els seus descendents. En 1789, Carles IV presentava la petició d’abrogar l’acte de Felip V. Les Corts es manifestaven conformes amb la proposta règia. No obstant això, el comte de Campomanes, president de les Corts, plantejava que es reservara l’acord, cosa que va ser acceptada. El sobirà va expedir la necessària pragmàtica i la resolució va romandre secreta.

Al novembre de 1831, pujava la tensió a la governació de Dénia i, especialment, a un dels municipis de la seua jurisdicció, com va ser el cas de Vilallonga. Allí vivia el gandià Antoni Boix Jolvi, qui havia format part del Batalló de Voluntaris Reialistes de Gandia fins a març de 1828, data en què obtenia la llicència absoluta per no poder fer el servei d’armes. Boix, però, no s’havia desvinculat dels cossos reialistes. A Vilallonga va arribar a exercir el càrrec de capità; i a Vilallonga va ser mort violentament en 1831. El dia 8 de novembre d’aquell any, Boix queia assassinat a mans del Frare, els també vilallonguers Francesc Sendra Minyana, Joaquim Joan Alemany, dit Bertomeu el Viudo, i Francesc Canet Serrano, natural de Simat de la Valldigna i resident a Sueca. Tres d’ells eren detinguts després dels fets. Es tractava de Sendra, Canet i Bertomeu el Viudo. Tanmateix, el Frare alçava el vol, desapareixia i no deixava rastre. Així i tot, els quatre, com també uns altres vint veïns de Vilallonga, eren processats per la jurisdicció ordinària.

El jutjat de Vilallonga instruïa les primeres diligències. Seguidament, les actuacions eren represes per l’alcalde major de Tavernes de la Valldigna, i al mateix temps alcalde major interí de Gandia, Benito Joaquín Vélez de Hoyos. Al juliol de 1833, el Frare i Francesc Canet eren condemnats a la pena de mort en garrot i a ser arrossegats al suplici «amb túnica de color pallós». En el moment de dictar-se la sentència, el Frare estava absent i era declarat en rebel·lia, mentre que Francesc Sendra ja havia faltat. El vilallonguer Sendra havia sigut enterrat a Gandia, amb permís superior, a l’abril de 1832. L’execució de Francesc Canet va retardar-se. El simater continuava reclòs, al gener de 1834, en el centre penitenciari de Gandia. Al capdavall, Canet era ajusticiat, amb túnica de color groc, a la plaça de Sant Doménec de València el 13 d’octubre de 1834. A Bertomeu el Viudo li queien, en principi, quatre anys de presidi a Àfrica, pena que, al desembre de 1833, era ampliada a dos anys més. Els altres vint investigats eren absolts. Entre aquests estaven Pau Poquet; Joaquim Mascarell; Joan Baptista Roig; Francesc Carrió, dit el Pintor; Josep Perelló, sobrenomenat el Lelo; Josep Boïgues; Joaquim Roig de Josep; Salvador Sastre; Vicent Sendra; Teresa Mascarell, esposa de Francesc Sendra; i Maria Ascó Roig, dita la Negra del Sord. Paral·lelament, s’incoava un altre procés judicial contra la xarxa d’individus que havia protegit el Frare, Sendra, Canet i Bertomeu el Viudo. Setze persones eren encausades, catorze de les quals també es trobaven immerses en el plet criminal sobre l’homicidi d’Antoni Boix. Al novembre de 1832, totes elles eren posades en llibertat, llevat de Francesc Minyana, de malnom el Parrull, qui estava tancat per la confiscació d’una navalla prohibida a Oliva. El Parrull, però, no tardava a eixir al carrer després de beneficiar-se d’un indult i, en 1833, es posava a treballar al Molí Canyar de Potries [veg. Manel Arcos i Martínez, La senda dels lladres: bandolerisme als voltants de la serra de Mostalla (1806-1839), València: PUV, 2009, pp. 140-142].

La bassa i el pouet al pla de la Llacuna, altiplà situat a l’est de la serra de la Safor (Josep Antoni Rosselló i Sendra, 22 de febrer de 1998)

Del Frare no es va saber res durant més de set anys, per més que el pegolí Joaquim Antoni Cendra de Montserrat, més conegut com el Mayorazgo, no havia cessat en l’intent d’arrestar-lo, primer al capdavant de la Milícia Urbana de Pego i, posteriorment, com a capità de la Companyia Franca de Caçadors de la Diputació d’Alacant. Al febrer de 1839, la partida de Cendra de Montserrat li xafava els talons. El dia 11 d’aquell mes, de nit, es topava amb ell a la serra de la Safor, en terme de Vilallonga. El Frare era atrapat al final d’una laboriosa i arriscada persecució, que es va prolongar fins a les primeres hores de l’alba. Tot seguit, era conduït a la presó de Vilallonga, des d’on era traslladat a la vila de Pego, on tenia pendents alguns deutes amb la justícia, com ara el «degollament» del reialista Boix i la «crema» d’un pastor i el seu ajudant mentre descansaven a la pallissa d’un corral per a tancar bestiar. Durant el trajecte, i en arribar a la serra de Mostalla, situada a l’extrem oriental de la línia divisòria entre les comarques de la Safor i la Marina Alta, el Frare era abatut després de provar de fugir. Aquest episodi el va recollir Cendra de Montserrat en el seu dietari, alguns passatges del qual ha publicat recentment el seu rebesnet per línia materna, Juan Bautista Bisquert Cendra. El document és d’una gran vàlua històrica i aporta molta llum i informació sobre les pràctiques i els mètodes que utilitzaven les forces d’ordre públic en la lluita contra la delinqüència a l’àmbit rural (veg. Juan Bautista Bisquert Cendra, El Mayorazgo de Pego: dietario 1809-1840, tom 7, València, 2017, pp. 302-307). Heus ací el que escriu Cendra de Montserrat sobre la captura i la subsegüent mort del roder de Vilallonga:

 

11 de febrero de 1839

El 11 de Febrero, en virtud de un comunicado del Excelentísimo Capitán General de Valencia en que me manifestaba que el cabecilla Bautista Perelló (a) El Fraile, había salido de las montañas de Santander con otros oficiales carlistas para levantar una facción en los montes de Villalonga. Me trasladé a dicho pueblo con dos soldados con el objeto de no llamar la atención.

Sabedor a mi llegada a dicho pueblo que el referido cabecilla había aparecido aquella misma noche en el monte llamado La Safor, término de la expresada Villa, y que trataba de dar el grito de Carlos V, con cuatrocientos o quinientos hombres el día siguiente, y que los oficiales estaban escondidos esperando la reunión de dicha fuerza. Sabedor también que el hijastro del mencionado cabecilla le había de sacar la cena y listas de individuos que debían unirse a él, sorprendí al referido hijastro y después de varias cosas ocurridas en aquella escena, se convino de prestarle un servicio.

Serían las diez de aquella misma noche cuando el indicado hijastro salía del pueblo con dirección del mencionado monte Safor, yo, acompañado de los dos muchachos, el perro, y la perra, íbamos en zaga. La noche era oscura y tempestuosa, y a la claridad de los rayos nos hacía ver el terreno que pisábamos.

Al cabo de una hora de andar por aquellas breñas hicimos alto a fin de escuchar, por si algo nos llamaba la atención. Al poco tiempo oímos una detonación y una voz que decía, traidor, traidor, y un gran ruido de pasos que al parecer bregaban padre e hijo, me dirigí enseguida hacia aquel punto, pero antes de llegar me encontré al hijastro que azorado bajaba hacia nosotros, y con voz convulsiva me manifestó que su padrastro, después de recibir la cena y listas le tiró una puñalada llamándole traidor, y que él había hecho uso de la pistola que yo le había entregado ignorando si estaba herido tanto él como su padrastro, pues él se sentía algo mal, y no sabía si era de las contusiones que había recibido cuando agarrados uno con el otro, fueron rodando algunos pasos montaña abajo.

No habiéndole notado sangre alguna tras ser reconocido que fue su cuerpo, le mandé retirarse al pueblo. Me puse en movimiento hacia el sitio de la pelea, solté al perro de presa y le hice la señal para que buscase al bandido. Al cabo de un momento oí que el perro traía arrastrando algún objeto de peso, le salí al encuentro y noté que era una maleta llena de ropa, le hice otra señal y diciéndole; Leal, búscalo, marchó y regresó trayendo una capa, y habiéndose puesto a mis pies lamiéndome la mano, no quiso salir de nuevo por más que le animé.

En seguida solté la perra y al cabo de un rato oímos ladraba en el alto del monte, bajando luego haciéndome algunas fiestas; esto me hizo creer que el Fraile había escapado. En seguida regresé al pueblo y puse siete oficios para los pueblos del Valle de Gallinera, Ador, Salem y Lorcha, previniéndoles a los alcaldes de dichos pueblos que al amanecer tuvieran dos hombres armados en los puntos más elevados que confinara en el de Villalonga e inmediatos a la Safor, y si vieran, disparase uno de ellos un tiro, y que el otro se fuera con dirección de la persona sospechosa.

Inmediatamente se dieron curso, y mis órdenes fueron cumplidas. Salí enseguida hacia el monte donde tuvo la ocurrencia, y al amanecer, cuando estaba pasando el río de Alcoy, de la parte de levante, oí una detonación, hice alto y mandé atar la yegua, dejé las pistolas sobre una peña y me puse a fumar. Los tiros resonaron por aquellos montes, y me indicaban que el mencionado cabecilla se venía hacia nosotros a buscar la aspereza del monte. Una bala cortó dos o tres ramas del árbol del cual estaba yo sentado, y una voz que decía: va, arriba va.

Al oír esta voz que venía de la parte del norte, subí precipitadamente a la otra montaña que tenía a la parte del mediodía. Más de tres cuartos de hora me costó tomar su altura, y cuando estaba en el alto, dirigí la vista a donde tenía la yegua atada y noté que un hombre estaba inspeccionando mis pistolas, que por la precipitación, me dejé olvidadas. Cuál fue mi sorpresa cuando reconocí que era el mismo cabecilla que perseguía, el que sin duda, al vernos separar de él, tuvo tiempo de descansar.

Tanto yo como los individuos nos encontrábamos enteramente cansados, no obstante, mi asistente Roque Rodríguez hizo un esfuerzo y se dirigió hacia él. El mencionado cabecilla, viendo que bajaba de la altura dirigiéndose hacia él, vadeó este el río por dos veces, y tomando una altura del poniente, término de Castellón del Duque, se puso a descansar mientras era pasada la media hora cuando mi asistente llegó al mismo paso del agua y se detuvo; sin duda porque estaba mojado de sudor, y no se atrevió a echarse enseguida al agua.

Yo me desesperaba al ver que aquel criminal se escapaba de mis manos, pero sin duda conoció mi desesperación mi leal perro, y arrimando sus hocicos hacia mí, me dio a conocer que le quitara el bozo, que mis esperanzas no eran perdidas. Le quité el bozo, le hice una seña hacia donde estaba el cabecilla y echó a correr monte abajo, y al llegar al agua la pasó a nado, igual operación hizo vadeando de nuevo el río. Al verlo el cabecilla subir, huyó, pero no habían pasado ocho minutos cuando el perro, franqueándole la derecha le cortó la retirada saliendo unos veinte pasos más arriba y por donde él había de pasar.

Al verlo el cabecilla y temiéndose verse despedazado por el diestro animal, principió a dar gritos, diciéndome «llame usted al perro que me entrego»; a pesar de la distancia que nos dividía, por las alturas que ocupábamos muy fácil nos oíamos uno al otro, y dije, «Leal. Cuidado Fraile, si usted se entrega, baje usted hasta encontrar mi asistente, no trate de hacer ninguna mala acción porque será despedazado por el perro».

Principiamos a bajar unos y otros, y el perro iba detrás del cabecilla unos cuatro o cinco pasos, al llegar al río uno y otro lo vadearon, tirando la cartera y otros papeles en la corriente del agua, el asistente, que estaba allí, por no atreverse a pasar, quiso recoger la cartera, pero no fue a tiempo porque la corriente se la había llevado. Nos ajuntamos todos en el punto donde tenía la yegua atada, acaricié al perro y este me devolvió las caricias. Mandé al cabecilla que se dirigiera hacia el pueblo de Villalonga, de donde era natural, que el perro le acompañaría. Principiamos a marchar, los dos soldados y yo íbamos a la zaga, cosa de sesenta pasos.

Pronto corrió la voz en el pueblo que se había aprehendido al Fraile; todos los vecinos de Villalonga habían acudido a la entrada del pueblo para saciar su curiosidad, pero al ver al perro sin bozo, con un palmo de la lengua fuera, con su compañera la perra al otro lado y el Fraile dos o tres pasos delante, desertaron casi todos al ver a los animales. Yo me adelanté unos veinte pasos que iba atrasado, y saludando al alcalde que se encontraba con algunos amigos, le dije al alguacil que se fuera corriendo a abrir la cárcel y que se retirase, y al cabecilla, que era conocedor de las calles de aquel pueblo, le dije que marchara en derechura a la cárcel con los perros, que yo iba detrás, sin perderlo de vista. Al entrar el Fraile a la cárcel, entró acompañado del perro y de la perra, entré yo al cabo de un instante y me encontré la perra en la puerta, el Fraile sentado en una piedra y el perro a su espalda encima de un banco.

Hice traer un librillo de agua, bebió el perro, le hice meter el bozo, y el asistente se fue con ellos y con el caballo a casa de la patrona. El cabecilla, antes de separarnos, me suplicó que siendo natural de aquel pueblo donde tenía familia y amigos, le permitiera estar en comunicación. Descansando tres o cuatro horas y nos salimos con el preso con dirección a la villa de Pego, en donde radicaban algunas causas en aquel juzgado sobre haber quemado el mencionado Fraile a un pastor y a su ayudante, mientras estaban descansando en el pajar de un corral de encerrar ganado, la del degüello del Señor Boix, procurador de la Duquesa de Gandia, que lo puso encima de una mesa atado de pies y manos, y metiéndole el puñal en la garganta se complacía de verlo en sus últimas agonías, y otras causas que tenía por el mismo estilo de asesinato y robo.

Dos horas teníamos de marcha por aquel escabroso terreno cuando al llegar al monte Mostalla y bosque del mismo nombre, me paré a hacer una necesidad, entregándole la yegua al soldado siguiendo su marcha el asistente, el cabecilla Fraile, y Leal; cuando de repente oigo una detonación, veo escapar al cabecilla hacia el bosque donde habían salido para rescatar al mencionado cabecilla. Doy una voz, Leal, a él, y noto que en el acto se echó el perro encima y le separó la cabeza del tronco del cuerpo.

Me dirijo a donde estaba la gente armada. Llamo al perro de nuevo, los embisto, pero la mucha maleza del bosque no me permitió pasar adelante montado. Los dos soldados, y los perros, seguían en persecución de aquellos, temí una emboscada y llamando a unos y a otros, se vinieron en mi busca. Hice cargar el cadáver y lo deposité en la plaza de la villa de Pego, por orden de la autoridad.

No habían pasado muchas horas cuando vino el hijastro del cabecilla y me dijo que estando en la cárcel su padrastro, había quedado conforme con algunos antiguos compañeros de él ver la dirección que llevábamos y salirnos al encuentro para salvar al indicado padrastro y darnos muerte a los demás, que él había salido en busca mía para darme ese aviso, pero que no lo pudo efectuar porque iba yo por otro camino.

La captura y muerte de este vil cabecilla evitó el que se levantara una fuerte facción por aquellas montañas, el derramamiento de sangre, y muchas desgracias en aquel país. El 18 del mismo mes, por el Sargento Cautelar, fueron aprehendidos cinco reos y dos que perecieron en la fuga.

 

Baptista Perelló Mascarell, dit el Frare, va rebre sepultura en el cementeri de Pego el 13 de febrer de 1839. Al seu torn, Cendra de Montserrat va ser condecorat el 29 de gener de 1841, amb la creu de Sant Ferran de primera classe, per la detenció del vilallonguer. Aquesta mateixa medalla ja l’havia aconseguida el pegolí el 12 d’abril de 1839, per l’arrest de diversos bandolers. I era la quarta que li conferien des de 1836. El 26 de maig d’aquell any va ser recompensat amb la creu de cavaller de la Reial Orde Americana d’Isabel la Catòlica, per la desarticulació de la quadrilla de roders de Finestrat comandada per Joan Robles, sobrenomenat el Famós. Una distinció que li van tornar a concedir el 3 d’agost de 1839, arran de l’actuació en la població murciana de Jumella contra els capitostos carlins Juan Palencia i Juan de Pedro Abellán Sánchez, El Peliciego. Fins i tot, la monarquia li va oferir la possibilitat de gaudir d’algun privilegi més, com a mostra de gratitud per l’acció duta a cap a la muntanya del Castellar d’Oliva a l’acabament d’abril de 1835. Aleshores, Cendra de Montserrat va contestar que no volia cap títol. Només va demanar permís, segons em revela el seu descendent directe, Juan Bautista Bisquert Cendra, per a poder usar el seu cognom patern amb la lletra ‘c’ majúscula inicial, ja que a Pego i a tot arreu de la geografia valenciana era i és molt comú escriure’l amb la grafia ‘s’ majúscula inicial. Tot i això, el pegolí, home d’idees liberals progressistes, també va patir en les seues carns els abusos i els atropellaments del règim i la reina que havien honorat els seus mèrits i els seus serveis prestats a la Corona. Fins a tres voltes va ser condemnat a la pena capital al llarg de la seua vida. A més, en diferents ocasions es va veure obligat a passar llargues temporades d’exili forçós, el darrer dels quals el va portar a terres d’Algèria després dels successos ocorreguts al Castell de Guadalest a l’octubre de 1848. Allà va ser on va obtindre el cinqué reconeixement al seu treball, en ser felicitat doblement per les autoritats franceses l’1 de juny de 1849, d’una banda, per introduir millores en la cria dels cucs de seda i, d’altra, per haver dissolt la revolta protagonitzada per l’alacantí Pastor, dit Pasqualet de la Tahona, i el calpí Pep el Sardí.

Foto de Joaquim Antoni Cendra de Montserrat conservada en el panteó que té la família Cendra al cementeri de Pego (Manel Arcos i Martínez, 2 de desembre de 2012)

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací