'Fora de la Galàxia', de Nando Zanoguera

LA LLIBRERIA: NARRATIVA

per Vicent Garcia Devís

La Veu dels Llibres

Nando Zanoguera
Nando Zanoguera

Fora de la Galàxia és la primera novel·la del periodista mallorquí Nando Zanoguera, que ens situa en el que ell mateix denomina el "post-post-post procés" a Catalunya. El llibre, en clau d'humor i sense ancorar-se en el passat, amb un relat que continua viu i d'actualitat malgrat ser editat el 2017, repassa una hipotètica i tragicòmica independència de Catalunya. Espanya aixeca un mur a la frontera i envaeix part del territori català. La Unió Europea expulsa Catalunya i la condemna a vagar FORA DE LA GALÀXIA. La nova frontera aïlla els dos territoris i els seus habitants, però també genera petits i grans drames.

Zanoguera planteja la ficció del post-post-post procés en el qual una "Catalunya independent, presidida per qui menys ens esperem, dubta de tornar a entrar a una Unió Europea en plena decadència i celebra un referèndum.

Zanoguera planteja la ficció del post-post-post procés en el qual una "Catalunya independent, presidida per qui menys ens esperem, dubta de tornar a entrar a una Unió Europea en plena decadència i celebra un referèndum en què els catalans han de decidir el reingrés o no en el club de Brussel·les."

I tot això en un moment històric en què, després d'aquesta virtual i traumàtica independència, es descobreix que hi ha petroli sota la frontera disputada amb Espanya, grans bosses d'aquest líquid putrefacte que fa funcionar les màquines. Una mar de petroli sota les propietats dels habitants de la nova frontera, cases i camps dividits i partits per la meitat, propietats ara separades per un mur, un nou mur, i en mans de dues sobiranies nacionals, la sobirania de Catalunya i la d'Espanya, com una al·legoria del mur que separa les cases i els camps d'oliveres dels palestins en els territoris ocupats.

L'autor trenca el dramatisme en aquest thriller que no supera la realitat. En una entrevista al diari ARA Balears, Zanoguera ho explica: "Si hom ha seguit com ha succeït el procés durant els darrers anys, tots aquests elements de la història els trobarà al llibre, però com si els haguessis ficat en una coctelera ben remenats i explicats d'una altra manera, tot conformant un objecte diferent, amb personatges que recorden persones i fets reals."

Les Balears i el País Valencià desapareixen com a comunitats i la seua llengua hi és prohibida. Per a l'autor "Crec que és part del símptoma, ja que cada vegada hi ha una recentralització més gran des de l'Estat."

La novel·la és una caricatura en la qual, segons l’autor, Espanya experimenta una involució i totes les comunitats autònomes queden abolides, després de la segregació de Catalunya, excepte el País Basc i Navarra. Les Balears i el País Valencià desapareixen com a comunitats i la seua llengua hi és prohibida. Per a l'autor "Crec que és part del símptoma, ja que cada vegada hi ha una recentralització més gran des de l'Estat."

El llibre s'ha presentat a Palma, Barcelona i Morella, en aquesta última ciutat per motius sentimentals, ja que la mare de Zanoguera és mallorquina... Però tota la seua família és originària d'Arenys de Lledó, a la comarca del Matarranya, on la parla és més pròxima al català occidental, el valencià de la pròxima Morella, que a l'oriental de la Catalunya marítima. Les emigracions provocades per la guerra i la postguerra, en el marc bellíssim del que va ser el front bèl·lic aragonès, buidaren aquests pobles de paisatge humà. I a Morella, la mare i els avantpassats en el pensament, Zanoguera planteja la novel·la amb un auditori, com el de Palma, des d'una òptica pròxima però diferent.

El periodista reviu el procés com una tragicomèdia i es lamenta que la realitat, de vegades, supera la ficció: com el vaixell amb Piolín, un fet que, diu l'autor, "mai se m'hauria pogut ocórrer a mi, ni als del programa Polònia!" Des de l'editorial han promocionat el llibre amb l'eslògan "Una novel·la no intervinguda pel 155", en un doble sentit de provocació, però també de reivindicació de l'humor i, com en el Nom de la rosa, sense perdre el riure i el somriure, com una forma de llibertat pura.

Viena Edicions (2017)

Es nota la ploma del periodista i el seu bagatge geopolític. Zanoguera és de Palma i és llicenciat en periodisme i màster d'Escriptura per a la Televisió i el Cinema per la Universitat autònoma de Barcelona. És redactor de Política de Catalunya Ràdio, on ha estat cap de la secció d'Internacional i corresponsal a Brussel·les, Pequín, Mallorca i a la Delegació de Madrid. Ha cobert esdeveniments informatius tan diversos com els Jocs Olímpics de Pequín, el fracàs de la Constitució Europea o les peripècies del Procés, tot plegat, com ell mateix destaca, amb una mirada seriosa. "Ara toca una mica d'humor!"

El títol del llibre Fora de la Galàxia no se'l trau l'autor de la mànega. El que fou ministre d'afers estrangers d'Espanya del 2011 al 2016, el madrileny José Manuel García-Margallo, amb aspiracions de valencianitat perquè disposa d'una segona residència a Xàbia, a la comarca de la Marina Alta, va fer unes declaracions públiques en plena revolta de l'1O en què assegurava que "Catalunya estaria condemnada a vagar per l'espai sideral sense reconeixement internacional si s'independitzava". Per això el títol... Fora de la Galàxia, un divertit però intel·ligent relat d'aventures en una hipotètica Catalunya independent.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Informa't i fes-te agermanada ací