ACPV celebra Sant Joan amb una mostra de refranys populars i l’arribada de la Flama del Canigó

per Acció Cultural del País Valencià, NLV

Cultura

ACPV celebra Sant Joan amb una mostra de refranys populars i l’arribada de la Flama del Canigó
ACPV celebra Sant Joan amb una mostra de refranys populars i l’arribada de la Flama del Canigó

Amb el lema “Enguany, encenc la flama per tu”, ACPV ha organitzat una sèrie d’actes, en col·laboració amb Òmnium Cultural, amb motiu de la nit de Sant Joan i l’arribada de l’estació estival. Aquesta celebració, que aplega d’una forma anòmala per la situació de crisi sanitària, esdevindrà un homenatge a tota la societat civil mobilitzada per superar la COVID-19. Sens dubte, serà un Sant Joan diferent, marcat per les desgràcies de les pèrdues personals que el nostre poble ha patit, però també marcat per la mancança de visibilitat del valencià en la gestió de la crisi sanitària per part de les administracions. Per aquest motiu, ACPV considera imprescindible mantenir vives les tradicions autòctones, així com la llengua i la cultura pròpies.

Els actes, que han comptat amb la participació d’una cinquantena d’associacions i col·lectius del territori, començaran durant la jornada de dilluns 22 de juny, amb l’emissió en format audiovisual d’una sèrie de refranys que fan referència a aquest dia. No debades, al nostre país Sant Joan és una data clau al calendari popular. Dimarts 23 de juny, a més, s’ha convocat una encesa simbòlica d’espelmes als balcons de totes les cases del territori, un homenatge a les víctimes de la COVID-19 a partir de les 22h. També, però, un record per als presos polítics i exiliats, per reivindicar la defensa dels drets fonamentals, una reivindicació que no quedarà al marge del moment d’emergència social que viu el país.

Finalment, durant la vesprada-nit, s’espera l’arribada de la Flama del Canigó al nostre territori provinent del Principat. Està previst que una tretzena de comarques del País Valencià allotgen aquest símbol d’unió cultural i lingüístic. Parlar de Sant Joan i de la Flama del Canigó és, sens dubte, parlar també de la nostra llengua.

La Flama del Canigó és una tradició catalana vinculada al solstici d’estiu, entre el 22 i el 23 de juny. S’inicia amb la renovació del foc al cim del Canigó i culmina amb l’encesa de les fogueres de la nit de Sant Joan després que la flama, portada per gent voluntària, es repartisca per tot el país.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací