VerdCel llança 'Ruleta russa' i Verkami SOS

per VerdCel

Cultura

VerdCel llança 'Ruleta russa' i Verkami SOS
VerdCel llança 'Ruleta russa' i Verkami SOS

VerdCel, proposta de cançó d'autor, ha llançat una nova peça i vídeo del projecte SOS, un treball que està fent-se des del confinament i la distància, que ara emprèn una nova ‘fase’ en què ha obert una campanya de micromecenatge per poder fer realitat aquest treball en format Llibre-CD.

Alfons Olmo ens explica la temàtica de la cançó:

Ruleta russa tracta la gestió que han fet els governs de la pandèmia, la inacció en un principi, per obeir als mercats, i el que això ha suposat en morts i propagació de la malaltia. Després l'ús dels militars i el seu llenguatge per apel·lar a una guerra, quan el que intentaven era amagar les retallades en sanitat que venien fent. També incloem la contestació front aquesta cortina de fum, dient-los ben clar que això és una lluita, una partida, que guanyarem col·lectivament des de la solidaritat i la cooperació, acabant amb la màxima ‘res d'armes, més hospitals’.

Recordem que ‘podria ser pitjor, del súper a la botiga d'armament’, resposta que molts nord-americans (USA) han tingut davant de la pandèmia (literalment rearmar-se les seues llars), realitat de la qual advertim donat que dinem i sopem el seu imaginari a través de l'entreteniment audiovisual, entre d'altres. La realitat també es basa amb la ficció, i viceversa, i cal ser-ne conscients, per a que no ens percole tot.

La cançó també aborda el tema del centralisme de l’Estat Espanyol en la gestió del govern, quan una administració i comunicació sobre el territori concret és molt més eficient i adient. Les aplicacions de regulacions i mesures generalitzades en excés, dissenyades des de la llunyania jacobina, com s'ha vingut demostrant, no s'ajusten a cada realitat. Es poden produir situacions molt surrealistes, per exemple la destrossa fa uns dies a la desembocadura del Tordera, entre Blanes i Malgrat, en plena nidificació d’aus. Moltes vegades és per tossuderia de demostrar que es té el poder des d'una visió de províncies, i s'acaba supeditant el territori, la salut o els drets i llibertats de les persones per pura estratègia partidista a colp de treure pit i decrets absurds.

Tots els governs han menystingut els serveis públics, els d'ací i els d'allà, però això no justifica la constant recentralització ineficient, l’obstinació dominadora, en definitiva, el supremacisme de l'estat sobre els territoris autònoms i les nacions que sotmet: ‘volem equivocar-nos i encertar’, som els del ‘pa sencer’.
El tema acaba amb la frase ‘No tornarem a la normalitat, perquè la normalitat era el problema’, preludi d'una propera cançó que vindrà properament”.

I és que Ruleta russa s’engloba en el projecte urgent SOS, el qual ha anat creixent dia rere dia. Des de l'aïllament, el procés ha estat totalment diferent en la creació respecte els treballs habituals. També ha estat atípica la manera de donar-lo a conèixer. Com explica Alfons: “La finalitat de la primera ‘fase’ més immediata i virtual ha estat la d’acompanyar els seguidors i que també elles i ells, veient i escoltant els vídeos i les cançons publicades, ens feren companyia des del confinament.

En aquesta nova i segona fase, tothom pot entrar a formar part del projecte i finalitzar els processos oberts, participant d’aquesta campanya de crowdfunding, per a possibilitar la seua forma física i definitiva en Llibre-CD”.

La primera de les cançons d'aquest projecte d'urgència ha estat 'La boira', 'El temps dels arbres' la segona, la tercera ha estat ‘L’anhel’, la quarta ‘L’albada’, i l'anterior a ‘Ruleta russa’ va ser ‘Com-moure l’esfera’. Podeu escoltar les primeres al web del Verkami.

A ‘Ruleta russa’ col·labora Dídac Rocher amb la locució i cors, i Edu González (de 8 Bits estudi) a la bateria.

L’equip d’Alfons Olmo per a aquest SOS és: Toni Medialdea (producció musical), Laura Vaughan (realització del vídeo) des de Colòmbia, Cristian Pallejà de Caballo Grande (a les mescles), Pep Roig (masterització), com sempre amb Daniel Olmo (il·lustració i disseny gràfic), Marcel Ferrer, Edu González (músics), Alaitz Zalbidea (revisió lingüística), Rusó Sala (col·laboració) i altres veus convidades que anirem descobrint.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací